Robert Oldergaarden

https://oldergaard.se/

”Jag heter Robert Oldergaarden och har arbetat med det jag älskar sedan sent 80-tal. Då kom jag som lärling till Orrefors Kosta Boda och fick lära mig allt om teknikerna, glas och material av de äldsta och skickligaste konstnärerna, formgivarna och glasmästarna. Deras kunskap har jag med mig när jag idag förvandlar den glödande glasmassan till nya unika glasföremål.

Efter tiden på Orrefors Kosta/Boda gick jag själv vidare som lärare på Orrefors Glasskola för att idag arbeta som frilans konstnär i min egen glashytta på släktgården i Triberga på sydöstra Öland.

Min gård ”Oldergaarden” på Öland har gått i arv sedan 1700-talet och rymmer allt jag behöver. Hytta, ateljé, verkstad och en omgivning som inspirerar mig varje dag. Här finns många berättelser som göder min fantasi. Bland annat den om den enorma skatt av arabiska silvermynt som mina anfäder plöjde upp en vårdag. Skatten kan man se på Kalmar Läns Museum men också avspeglad i min konst. En av mina konstverk heter faktiskt Vikingatid.

På Oldergaarden bor även min dotter Carla som även hon ibland skapar unikat i glashyttan.

Med kalksten under fötterna, den öppna himlen över alvaret och Östersjön utanför eldar jag på i min hyttan och fortsätter skapa unika alster. Det är rikedom för mig då jag lever min dröm.”

Robert Hilmersson

http://roberthilmersson.com/

”Robert Hilmersson, född 1973, är en konstnär verksam i Sverige. Han har ställt ut både i Europa och USA och hans konst kan enkelt beskrivas som färgstark, humoristisk, full av symboler och med fötterna stadigt i populärkulturella uttryck. Porträtt av kända personer, citymiljöer, djur, bilar. Allt får plats hos Hilmersson som säger att varje tavla har en tydlig idé i botten men han vill få betraktaren att känna istället för att vara övertydlig med vad han har tänkt. 

– Min konst handlar om dagens samhälle, aktuella händelser, allting ifrån hur människor beter sig till politik.”