Birgitta Sander

www.birgittasander.com

Att lämna det täta, trånga, tunga och triviala. Utsikter öppnar sig, himlen välver sig på ett sätt som nästan hunnit glömmas bort sen sist, längst bort kanske en horisontlinje. Igenkänning med bottenklang i tidiga upplevelser av oändlighet och äventyr. Ögats glädje och känslan av lätthet. Här blåser en vind mot havet – vart tar den dig?

Den känslan strävar jag efter när jag arbetar med ett verk, i tunna lager över varandra så färgerna samspelar i många skikt. Förr målade jag i fria luften, utomhus, men nu nästan enbart i mina målarstudios på Norra Öddö i Bohuslän och på Södermalm. Det blir inre landskap, som speglar de öppna rum jag älskar.

Paul Grähs

”Glas är hårt som sten, vassare än rakblad men mjukt och följsamt, glas är ett undflyende motstånd. Paul Grähs arbetar ofta med utgångspunkt i glasets fysiska egenskaper, en hård ogenomtränglig yta skyddar delikata kammare och membran, det brutala möter det sköra.” – Örebroguiden